Indirekt design

I fredags hade vi en gästföreläsare. Clino Castelli, italiensk designer. Han pratade kort om metadesign och att det var viktigt för oss studenter att tänka på - för design är inte bara möbler och prylar. Man kan designa material, färger, koncept, kort sagt, byggstenar till produkter någon annan sedan designar. Indirekt design.

Det får mig att tänka på en artikel i Form tidigare i år, som handlade om tjänstedesign. "Osynlig design" rubricerades det, men det är ju inte riktigt rätt, för nog märks den.

Jag minns våren 2006, jag och några klasskompisar gick längs floden Rhône. Det var sen kväll eller tidig natt, Frankrikes andra största stad var nästan tom på trafik. Vi gick förbi en rad röda cyklar och blev nyfikna - hyra cyklar? I automat? Genialisk idé! Jag hade inte cyklat på säkert tio år, men blev genast sugen att testa. Tyvärr var man tvungen att ha abonnemang, så vi fick inte chansen. På Vélo'v kan man söka efter närmaste cykelstation och se hur många lediga cyklar det finns där för tillfället, man kan också läsa närmare om hur det går till - både på franska och engelska.

Lösnaglar

Gjorde en liten skalbagge och en fluga av bl. a. lösnaglar. Målade med akrylfärg, men det hade blivit så mycket bättre med nagellack. Undrar om jag ska köpa det, eller om det är slöseri med tanke på att jag inte använder det annars.

Hade annars inte så mycket att göra idag. Känns konstigt att nästan vara klar så här långt före redovisningen.

Jag konstaterade det idag: det senaste året har jag faktiskt växt upp lite. Med det vill jag inte lova att jag inte kommer att sitta och slita kvällen innan inlämning igen, men hittills har min planering faktiskt hållit.

Ja, vad sysslar jag med egentligen?

Arbetet har flytit på även idag. Började med att göra en liten figur i lera. Förstod inte riktigt uppgiften, märkte jag, när ett studiebesök från Vitryssland frågade vad jag höll på med. De frågade en massa invecklade frågor och jag satt som ett frågetecken. Jag är nybörjare än så länge, märker ni.

Jag har inte så många uppgifter kvar att göra, bl. a. en rätt rolig uppgift som går ut på att av några föremål bygga något nytt och på så sätt ge dem en helt ny innebörd. Jag funderar lite på att göra skalbaggar och insekter av lösnaglar och lösögonfransar och liknande skönhetsmaterial. Det blir lite av en motsägelse.


Fantastiskt fina fotografier finns hos Martin Klimas - jag gillar särskilt kungfu-bilderna.






Att gräva i gamla mappar

Jag använde mitt USB-minne för första gången på länge och hittade många roliga saker.

Bland annat den här lampan av gelébjörnar:




Den är gjord av YaYa Chou. Titta i hennes portfolio för mer skapelser i gummibjörnar, men mest för fina målningar.

"Jag kan inte" vs. "Jag gör det"

Jag är på så bra humör, så glad och peppad (fast jag har en smula huvudvärk). Psykologiredovisningen är på tisdag, jag har mycket att göra, men jag känner mig inte så stressad. Istället kommer jag på en hel del idéer och tycker att det är roligt att jobba med uppgifterna. Är det sant att det vänder? Min slöhet och passiva optimism ("ja ja, det löser sig", "det här duger", "äsch") tynar långsamt bort, till fördel för min hittills så undertryckta och desperata drift att göra något som jag blir genuint nöjd med. Är det sant? (Nja, jag måste nog slåss lite för det...)

Jag har alltid känt att jag inte riktigt når fram till visioner jag har i hjärnan, men idag känns det som att kopplingarna kan komma att klicka. Jag tror att jag blir mindre och mindre rädd för att göra fel, göra dåligt och göra halvdant. Som ett resultat av det gör jag mer rätt, bättre och mer genomtänkt. Jag kan fortfarande inte göra de analyser och dra de slutsatser jag skulle vilja (jag anar dem, men jag kan inte greppa dem), men någon gång kanske jag kan. Vad glad jag kommer att bli då.

Nu ska jag diska.

Projektbeskrivning inlämnad

Började dagen med kroki. Jag börjar repa mig! Kände mig fruktansvärt ringrostig och trög förra veckan, men idag (vår andra session) var det lite mer driv i pennan. Det är så kul.

Satte mig så för att formulera mitt stundande färgprojekt. Till en början satt jag bara och stirrade på tangentbordet, slängde hjälplösa blickar kring mig, men tog mig så att säga i kragen och gick över i automatiskt läge: bara skriv, tänk inte. Blev rätt belåten, men vi får väl se vad Ivar och Susanne säger på handledningen.

Nu måste jag rikta in mig på psykologiuppgifterna. Redovisning på tisdag och jag har inte börjat. Hade funderat på att göra något fritt arbete, eftersom jag gjorde merparten av uppgifterna förra året, men jag klarar inte av att hitta på något och genomföra det på den här tiden. Jag får helt enkelt se till att resultaten blir bättre än förra året (inte alldeles omöjligt...) och kanske göra någon slags utveckling.

Jag övar organisation

Mitt skrivbord och min garderob ser ut som de gör, men mina tankar försöker jag börja hålla ordning på. Mitt absoluta favoritprogram är just nu OmniOutliner - det är så mycket lättare än att skriva små listor och rita pilar och stryka över på baksidan av kvitton och kuvert, som sedan ändå bara anonymt försvinner i mitt skrivbords pappershögar. Jag känner mig så duktig och ordningssam, på samma gång som jag är totalt fri att skriva saker huller om buller på det kaotiska sätt jag måste.

Jag ska ta tag i min lägenhet någon gång också.

Tema: Färg

Vi inleder terminen med en kurs i färg. Vi har målat färgcirklar och blandat komplementfärger, gjort färgtrianglar och snackat mättnad, kulörhetslikhet och metameri. Under arbetets gång fann jag mig avsky den gula färgen allt mer. Varför? Jag spenderade en sen kväll i dess och sällskap den gjorde aldrig som jag ville.

FärglabFast jag erkänner: trots all frustration och allt slit tyckte jag ändå om den ändlösa blandningen av färg. Jag fyllde mitt skrivbord med små lappar av olika färg (av någon anledning mest gröna och blå nyanser) och försökte NCS-identifiera färgerna i grönsaksdisken när jag handlade (gurka: S7030-B90G, tomat: S2080-R10Y, aubergine: S7030-R40B, etc.).

Det färgade av sig i mina drömmar. Första natten drömde jag att jag klättrade på en nymålad husfasad och fick krämvitt på min turkosa klänning. Jag var förbannad, men vad hade jag väntat mig?

Imorgon ska vi lämna in vår första projektbeskrivning, på temat färg. Jag har bestämt mig för att undersöka färg som stämningssättare (säger man så?) i film. Jag vet inte hur jag ska formulera mig.

Här är några länkar jag hittade idag:

Colour lovers - här kan man läsa en del intressanta, men korta artiklar om färg och göra egna färgpaletter. Betygssystemet känns kanske lite löjligt.

Colormatters - sidans design hade kunnat vara en smula roligare, men strunta i det, här finns mycket att läsa.

Online workbook

Här planerar jag att lägga upp det arbete jag gör på designprogrammet i Pukeberg. Utöver det kommer det antagligen att dyka upp teckningar och målningar och annat jag kanske får gjort på fritiden, häftiga och inspirerande saker jag hittar runt om på nätet och i tidningar, en eller annan tanke. 

Det här är kort och gott min utökade och uppkopplade workbook. 

RSS 2.0