Slutspurt

Imorgon är det första december och på söndag första advent och således också julmarknad. Stannade kvar ett tag på skolan för att fixa med korten och nu är de klara. Ska köpa kuvert till dem imorgon. Eftersom papperet inte är så tjockt, tror jag att det kan vara en god idé, så känns det inte så fjuttigt.

Julgranskulorna får jag göra i ordning imorgon bitti, när jag tvättar. Kanske lite opraktiskt att gegga ner sig med lim, när man stup i kvarten ska ner och ta ur maskinen, men det löser sig. Vill hinna fotografera dem också, gärna utomhus och medan solen lyser.

Det var trevligt på skolan ikväll. Några tvåor höll på med det sista på sina marknadsvaror och det såg riktigt snyggt ut. Det blir nog att man köper lite själv också.

Apropå lugn

Just det, det där med lugnet. Det gick sådär. Det blev lite för lugnt, måste jag säga. Jag fick sitta uppe till 1 och skriva det där om god design, om jag kände ändå att det blev ett hafsverk. Jag hatar hafsverk, men är man trött så är man.

Idag har faktiskt varit en jättebra dag, men något formprojekt blev inte av. Vi hade designhistoria och pratade om föremål och vad som är god design (därav uppgiften). Sedan fick vi en uppgift till imorgon... nänä, tänkte jag, jag måste ju göra annat, men det visade sig bli riktigt kul. Vår grupp skulle utveckla ett nytt take-awaykoncept åt Pressbyrån. Bilder kommer säkert, men vi gjorde bara en liten skissmodell.

Efter att alla grupper avslutat sitt arbete, sammanstrålade klassen i köket och drack glögg, åt mjuka och hårda pepparkakor och lussekatter (mjuka). Karolina och Camilla hade bakat. Det var utsökt och alla bestämde att vi skulle fortsätta så här. Jag lämnade kvar en glöggflaska vid min arbetsplats.

När jag kom till Kalmar hittade jag en avi i min brevlåda och förstod att det var julkorten. Jag gick direkt till Pressbyrån (vilket sammanträffande) för att hämta dem. Öppnade spänt papperspåsen. Ah, lite tunt papper, men färgerna blev ju bra. Bläddrade vidare och fick en smärre chock. Varenda kopia hade ränder och kladd. Inte så bra, tänkte jag. Aj aj. Sedan råkade Mikael ringa och fick utstå mina panikartade grötmeningar, stackarn. Men det är ju bra att avreagera sig, jag lugnade ner mig och kontemplerade. Jag kan kanske beskära dem lite.

Det ordnar sig, det ordnar sig. Jag ska ta med mig allt till skolan imorgon och fixa. Nu ska jag klippa ut en liten tittruta och kolla hur jag kan skära. Och dricka te. Ikväll ska jag i alla fall i säng tidigt.

Nu är det jul i min skokartong

Började skissa lite på snäckor. Jag kan nästan inte vänta tills jag får börja göra pappersmodeller! Det ska bli så roligt!

Ja, jag får ju börja nu, men alltså nu räcker det för idag - jag har annat att göra också... skriva om vad god design är för mig och göra det sista på julgranskulorna.

Här är lite skisser:


Jag har tagit fram elljusstaken. Kunde inte hålla mig. Bor man ensam behöver man starta julen lite tidigare, tror jag. Egentligen är jag lite ambivalent när det gäller den här tingesten... den är ju inte vidare snygg, men man blir glad av den. Funderar på att omdekorera den så småningom dock.

Blev också glad av Karin och Marcus kommentarer! Berätta allt om Rom när ni kommer hem!

Jag tar det lugnt och börjar om

Okej, då kör vi igen. Jag ska skriva om min projektbeskrivning. Helt. Det var alldeles för svårt att finna en tråd och börja nysta i den gamla. Jag kände mig för fastlåst i tankebanorna. Kunde liksom inte förstå själv, vad jag ville med projektet. Kändes för komplicerat. Alltså: börja om.

Låg och drog mig länge imorse. Jag tänkte att eftersom jag ändå inte visste vad jag skulle arbeta med, så kunde jag unna mig det. Blev lite stressad ett tag och fick för mig att jag slösade bort tid, men vände på kudden och stirrade in i väggen ett tag. Sen blundade jag och somnade kanske om.

Ett mantra: Ibland lönar det sig att ta det lugnt. Jämt, faktiskt. Precis hela tiden. Att ta det lugnt är inte att söla. Man kan vara effektiv, även om man tar det lugnt. Man är faktiskt som mest effektiv när man tar det lugnt. Man borde ta det lugnt oftare.

I alla fall. Det var inte min mening att sväva ut i någon slags kursplan för stresshantering. Till saken. Jag kom på att jag vill undersöka hur man kan abstrahera en komplicerad organisk form, som en snäcka t ex.

Ska vi idag dessutom undersöka mitt filosofiska antagande om Lugn=Effektivitet. Jag inser att definitionen är lite för bred... bara lugn betyder inte effektivitet, men ni fattar. Jag redovisar vid dagens slut hur mycket jag fått gjort.

Projektproblem

Haft handledning. De tyckte att mitt projekt var alldeles för luddigt. Det kan jag hålla med om. Folk frågar vad jag ska arbeta med, jag rycker på axlarna och säger "åå det är komplicerat, jag vet inte riktigt". Kan ju vara ett bra tecken på att jag inte tänkt igenom det hela och formulerat min frågeställning på ett tydligt sätt.

Jag försöker formulera om mig, men jag är så trött så trött. Orkar inte tänka. Sedan måste jag hem och laga mat och diska, som vanligt. Jag vill ha hushållerska.

Ibland kommer inspiration från helt oväntat håll

Så här står det i villkoren för iTunes:
"Apple-programmet är inte avsett för användning vid drift av kärnkraftsanläggningar, luftfartsnavigering, kommunikationssystem, flygledningssystem eller livsuppehållande maskiner, där fel och brister i Apple-programmet kan leda till dödsfall, personskador eller allvarliga skador på egendom eller miljö"

Åh, vad roligt! Jag fick sådana fantastiska bilder.

Sedan ritade jag en stackars patient som får iDropp. Vem vet, kanske är det just musik han saknar i blodet. Rytminfusion (skulle jag behöva, för övrigt). Bara en skiss än så länge, men det är möjligt att jag gör en ordentlig bild sen. Måste köpa tusch först.

11/1, 12/1, 13/1, 14/1, etc.

Ett tag förde jag illustrerad dagbok. Det var en väldigt tilltalande idé, men det höll bara i några dagar. Det här är en färsk liten bild, men illustrerar varenda vintermorgon under min gymnasietid.


I övrigt har jag spelat lite cello idag. Jag satt ett tag och drog med stråken i luften och föreställde mig i huvudet hur det lät. Sedan andades jag djupt och försökte samma sak på riktigt. Det lät fruktanvärt. Ska sätta tejp på halsen igen, faktiskt. Jag saknar ett piano.

"Hann inte"

Arbetsnamnet på mina julgranskulor. Man skulle kunna tänka sig att de var resultatet av ett otåligt julpyssel i väntan på gröten. Det skulle ju vara häftigt att hela kulan var täckt av bokmärken, men jag tyckte att det här blev rätt irriterande och inte lika förutsägbart.

Nytt upplägg

Som ni ser har jag gjort om sidan lite. Det kommer nog att hända lite då och då, tills jag "hittar hem".

Två illustrationstips

Evan B Harris

Camilla Engman

Hej!

Idag är jag på strålande humör! Jag går runt och nynnar och ler finurligt för mig själv. Tror att jag nog fick en del att dra på munnen på stan - det bjuder jag på!

Anledningen är väldigt enkel. Jag får en massa idéer och känner mig kreativ. Det är det bästa som finns.

Jag jobbar vidare med julgranskulorna. Bestämt mig för dekoren. Bilder kommer så snart jag är klar. Det blir knappast någon massproduktion, men det behöver du ju verkligen inte bli - jag vet ju inte ens om jag kommer att sälja något alls.

Att tvinga fram en projektbeskrivning

Sov länge. Lite för länge kanske, för jag var seg hela förmiddagen och gjorde knappt något. Illa! Åt klementiner och knepade lite med ränderna i julkorten. När det började bli mörkt gick jag till tryckeriet, men de hade inte tid förrän kanske i slutet av nästa vecka. Jag vågar inte vänta tills dess, för utskriften kanske inte blir bra och då har jag ingen tid på mig att göra något åt det... och så. Jag får testa att skriva ut här hemma eller på skolan.

Nu försöker jag komma på något ämne att jobba runt i formprojeket. Projektbeskrivningen ska lämnas in imorgon bitti och jag kan inte samla tankarna. Det är som vanligt: jag har någon vag aning av vad jag vill göra, men ååå vad vag den är!

Jag ska försöka samla mina tankar här. Intressant för er att följa min värkande tankebana, kanske. Om inte, så är det det för mitt framtida jag. Det här har verkligen blivit som min dagbok. Fast utan några smaskiga detaljer om kärleksliv och intriger, förstås.

Ååå ångest! Jag vill gå och sova, men jag måste komma på en idé! Och skriva den där jävla beskrivningen. (Mina klasskompisar säger att jag aldrig svär, och det kanske är sant att jag dragit ner en del, men jag blir ändå förvånad.)

Skulle kunna jobba runt kläders form. Siluetten. Lite klädhistoria på ett hörn. Det har jag ju gjort förr (gjorde ett arbete i trean på gymnasiet, ursprungligen på svenska i ämnet historia, som jag sedan översatte och använde både på engelska och franska - effektivt!). Finns många extrema och intressanta former inom det ämnet. Men min egen produktion, vad ska det vara? Skapa en modesiluett i tiden...? Vad vill man uttrycka nu?

Det är väl egentligen min enda konkreta idé. Jag kanske bara är trött på att tänka, men jag skulle gärna jobba med det. Men hur avgränsar man det? Det har ju alla förutsättningar att bli ett gigantiskt projekt! Ska jag rikta in mig på någon särskild detalj? Kjolar, huvudbonader, ärmar, kragar? Och vad ska jag ha för frågeställning egentligen? Önskar att det fanns en brainstormingsjour man kunde ringa när man är trött och initiativlös, vad bra det skulle vara.

Okej: frågeställning. Vad uttrycker klädernas form? Historiskt sett, status. "Hej, jag har råd med femtio meter brokad" Nu snackar vi kvinnokläder, alltså. Det manliga modets former är inte särskilt varierade tycker jag. Eller... tja. Trikåer och ballongbyxor på medeltiden och fram till sexton-sjuttonhundratalen var väl uttrycksfulla på sitt sätt, men jag har nog mer att hämta på klänningsfronten. Vad uttrycker kläderna mer? Kontroll. Kontroll över kroppen och kontroll över kvinnan, ju. Krinolinen var ju bokstavligen en bur. Och på sätt och vis har ju kroppskontroll också med status att göra. Hög status. Men... nu är jag ute på djupt vatten, långt från ämnet. Eller, är det just det? Kläder utan hänsyn till kroppen är ju verkligen FORM och mycket lite funktion - och det är ju så jag ska jobba i det här projektet, med fokus på formen, utan att tänka på funktionen.

Tänk, tänk, tänk!

Hur skapar man en form som motarbetar kroppen? Som blir besvärlig? Vad ska en sådan form uttrycka? Den ska uppfattas obekväm, hård, ogästvänlig, kall eller överdrivet varm. Den ska vända sig mot kroppen, angripa sitt innehåll. Kan den samtidigt uttrycka positiva saker, sådant som är önskvärt, som glamour, medvetenhet - status?

Ovanstående klistrade jag in direkt under rubriken frågeställning. Hah! Sedan skrev jag och bluddrade på, skickade iväg den. Så nu är jag klar. Ska försöka få ut lite tandkräm ur den stackars tomma tuben och sedan sussa sött. God natt!

Ska nog sova på saken




Ränder eller inte ränder?

Personligen tycker jag att pepparkakshuset definitivt behöver något mer... men, åå det är så svårt! Mina ögon börjar nog bli utnötta för idag.

Fortsatt julmarknaderi

När jag gick till frisören idag, såg jag en stor banderoll på Storgatan: Jultorg 2/12. Det börjar dra ihop sig!

Karin, jag tror du har rätt om julgranskulorna. Färg är nog inte svaret, men något till behövs... ska jag våga mig på glitter? Eller något tredimensionellt? Eller band kanske. Svarta sidenband?

Jobbet går lite trögt idag, men har lyckats åstadkomma en ringlande shoppingkö.


Har kommit på att jag ju måste skriva ut julkorten på något sätt. Och hur många kopior ska jag göra? Om jag får dem klara kan jag springa till tryckeriet och kolla vad de har för papper och lämna in dem där. Hinner nog inte till imorgon och på fredag är jag ju i Nybro. Hoppas de inte har så mycket att göra nästa vecka... som jag.

Självporträtt av en fot

Som alltid efter en dag med krokilektion, var jag sugen på att fortsätta. I brist på modell, fick jag använda det jag hade: en hand och en fot som sitter fast på mig. Handen ser lite konstig ut, men jag lovar: den såg i princip ut så i den vinkeln.




Nu ska jag gå och lägga mig. God natt!

Tidningspapper i granen

Tänkte att jag kunde dela med mig lite av mitt arbete med julgranskulor.




Den sista bilden är en snabb skiss i photoshop. Jag har inte börjat måla än. Sådär skulle det kunna se ut.

Nu ska jag sätta mig och teckna. God natt!

Slappna av och planera

Jag känner mig lite stressad, men borde verkligen försöka slappna av. Har gjort en mycket detaljerad planering för den här veckan, skrivit vad jag ska göra varje dag och idag har jag ju gjort det jag ska. Jag är klar nu och ska bara ta det lugnt. Lättare sagt än gjort! Nästa söndag är det julmarknad och jag skulle nog kunna ta det lugnare om jag var klar med allt till den. Ska jobba med julkorten imorgon och göra några julgranskulor varje dag.

Nu på fredag ska jag dessutom lämna in projektbeskrivningen i tema form. Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med. Några smarta förslag? Jag ska alltså undersöka form utifrån någon frågeställning. Det kan till exempel vara att skapa en form som uttrycker något speciellt... eller något. Ska nog ut på internet och söka inspiration på konstsidor och gå på biblioteket imorgon och kolla i böcker. Tänk: skulpturer, ready-mades, etc. (Postar givetvis inspirerande länkar och bilder här)

Det blir en riktig rush framöver, men kanske inte helt i julens tecken. Snarare i skolans. Vi är nog många som kommer att vara på skolan till ganska sent på dagen (eller kvällen?) och jobba med projektet, men vi ska se till att det blir mysig och trevligt. Pratar om att dricka lite glögg och äta pepparkakor någon kväll nästa vecka. Det blir bra. Ska bunkra upp i skafferiet, så jag kan äta mellanmål eller laga middag, annars blir jag ju inte särskilt effektiv. Måste dessutom komma ihåg att ta någon promenad då och då, under arbetet. Jag skriver det här för att riktigt komma ihåg det. Och för att det känns mer som ett löfte än om jag bara tänker det.

Imorgon ska jag som sagt göra julkort och julgranskulor, men också klippa mig. Resultatet hittar ni med största sannolikhet i min bilddagbok.

God jul trots kladdig kristyr

Här är ett prov på julkort. Texten ska jag ändra senare, men det kan ju bli något liknande (eller inte). Invändningar?


Julkortsproduktion

Idag är jag ju ledig från skolan (jag påpekar gärna för mina kära klasskompisar att lediga onsdagar är såå skönt) så jag sitter och ritar på julkort. Min linje är att avdramatisera julen. De flesta julkort skildrar julen som en lugn och stilla tid med tända ljus, mörkblå himmel och frost på träden, ändå hinner man stöpa ljus, baka pepparkakor, koka gröt, rimma skinka, klä granen, dansa huset igenom. Det är en bild som rimmar illa med den nutida verkligheten. Folk verkar mest bli stressade av allt som ska hinnas med. Hämta barnen på dagis, skriva den där sista rapporten, dricka glögg med de där man aldrig träffar annars, skriva julkort, komma ihåg att skicka julkort, lägga in sillen själv, koka gröten, köpa julklappar, köpa gran, tvätta, diska, gräva fram julduken. Och allt ska vara så perfekt.

Ja, jag erkänner att jag skulle bli sur om kristyren på mitt pepparkakshus kladdar, men det skulle ju inte vara hela världen. Det är ju inte det julen går ut på. Den går ju ut på att fira Jesu Kristi födelse trängas med släkten i vårt vardagsrum och äta godis.

Borde och måste

Idag tecknade vi porträtt på krokilektionen. Det var hemskt frustrerande att göra 1- och 2-minutrare för mig som är så trög, men jag förstår att det är det jag särskilt måste öva på. Då kan jag liksom inte sitta och halvsova och dra några snigelstreck åt gången. Det ska gå undan. Fick två 10-minutrare på slutet och fick teckna av mig några någorlunda kompletta porträtt.

Jag vill egentligen rita jämt, men nu på sistone (läs: de senaste tio åren) har jag haft alldeles för höga krav på teckningarna, så jag drar mig för att göra det. Det är fruktansvärt egentligen. Jag måste utmana mig själv mer. Göra några teckningar om dagen, om de så blir dåliga. Det gör inget!

Borde ju skärpa mig och ta till stråken igen också... men det låter ju så illa nu när jag inte spelat på ett långt tag.

Det kanske ser illa ut att mina meningar till stor del baseras på orden "borde" och måste", men för mig är det ett tecken på mental hälsa och glädje - värre är det väl om man inte vill någonvart.

Jag vill just nu:
- Teckna lite varje dag.
- Måla något varje vecka.
- Lära mig manövrera cellon igen.

Platser (lite off-topic, men kanske inte)

På lektionen idag visade Ivar (lärare) ett bildspel med tema form. Bland annat tog han upp El piene de los vientos, en skulptural plats, skulle man kunna säga, av den baskiske skulptören Eduardo Chillida. Vid Biscayabukten gröpte han ut ett hålrum i klipporna, la en stenbeläggning ovanpå som man kan gå på och höra på (och vid storm även känna) vågorna genom små hål. Svårt för mig att förklara, när jag inte varit där själv, men det låter häftigt.

Detta leder mig vidare till häftiga, spännande platser jag vill besöka. Låt mig sammanställa:

Barcelona och mer specifikt Park Güell, La Sagrada Famillia och andra verk av Gaudí.

Machu Picchu har länge varit en dröm. Titta bara!

Påskön likaså.

Skelettkyrkan
utanför Prag är verkligen bisarr, men är det inte fruktansvärt fascinerande?

... jag börjar nu inse att den här listan inte kan ta slut. Jag känner dessutom starkt för att ta en ryggsäck och bege mig.

Krokar

Jag gjorde ju en knoppbräda under den första träveckan. Här är den.





Idag har vi haft kroki och tecknade med tusch istället för blyerts. Plötsligt la man mycket mer energi på skuggbildningar och tredimensionella former innanför de tidigare så viktiga konturlinjerna. Mycket nyttigt!

Vi fortsätter med våra lerbyggen. Jag gjorde en större version av en liten modell jag gjorde igår och var med ens inte lika nöjd. Imorgon är jag ledig och ska rita julkortsillustrationer, men på torsdag blir det till att arbeta om.

Formlära

Ny kurs. Grundläggande formlära. Känns lite diffusare än färgläran... antagligen för att man sysslat en hel del med färg förr - jag menar, redan på dagis lärde man ju sig blanda grönt av gult och blått. Form har verkligen inte fått samma uppmärksamhet, men nog kan man skönja något av det vi sysslar med just nu i barndomens byggklossar: vi skulpterar nämligen rätblock av olika karaktär ur en kladdig, vit lera. Det är lite dagis över det hela, men jag kan för mitt liv inte minnas att vi slängde oss med uttryck som "dominanta, underdominanta och underordnade former" på den tiden.

Bilder kommer.

En stol


image22

Actionshots kommer. Då ser ni lättare stolens skala. Den är ganska låg (vilket betyder att jag kan ha fötterna bekvämt i backen). Material: al, furu och spännband.

Från början hade vi tänkt väva både sits och rygg och dessutom låta det heltäcka ramarna, men vi var tvungna att tänka om när vi insåg att vi köpt alldeles för lite band. Ett tag lutade det åt en kompromiss och köpa några meter av det svart/lila bandet vi hittat på ÖB tidigare i veckan, men vi var envisa och gick till bensinstationerna i närheten - och hittade vad vi sökte (svart band, 6 m à 60 kr). Vi rusade tillbaka till verkstaden och började spänna och spika banden. Märkte att vi nog behövde ännu mer. Rusade tillbaka. Köpte 3 meter till. Insåg att den skulle bli lite mer speciell om vi lät bli att väva heltäckande (och åtgången på band skulle givetvis också bli mindre). Låtsassatt och vävde sitsen utifrån var rumpan hamnade, lät ryggen vara. Vi har lärt oss att man ju kan mäta åtgången av band innan man köper... (bland mycket, mycket annat)

RSS 2.0